Mi is az a PET?

pet_emblemaA PET egy mozaik szó, a polietilén-tereftalát rövidítése, mely egy hőre lágyuló műanyag fajta. A belőle készülő műanyag PET palack ma már mindannyiunk számára ismert: ásványvíz, üdítőital, étolaj és egyéb alkohol tartalmú termékek kedvelt csomagolóanyaga. Legkönnyebben az aljukon található pontszerű öntési maradványról (szemölcsről) ismerhetjük fel, valamint a palackon illetve a címkén látható háromszög alakú piktogramról.

A műanyag PET palack szelektív gyűjtése igen egyszerű. Ehhez nem kell mást tennie, mint a kiürült – színes és víztiszta – palackot kiöblíteni, laposra taposni majd a kupakot visszacsavarva elhelyezni a sárga színű vagy sárga színű matricával ellátott kukába, illetve zsákba. Az így elhelyezett műanyag PET palackból újrahasznosítás után polár pulóver, cérna vagy akár esőkabát is készülhet.

pet_palack

Tudta-e?

pet_palackA palackok úgynevezett PET előforma alakjában érkeznek hazánkba, mert így gazdaságosabb a szállításuk. Az előformák hő hatására kerülnek felfújásra. A jobb oldali képen látható, hogy milyen sokféle színű és méretű PET előforma létezik.

Bár az újrahasznosításuk megoldott mégis rengeteg palack kerül a természetbe, nem mellesleg pedig óriási környezetterhelést okoz az előállításuk. Ezért ha tehetjük, vásároljunk inkább betétdíjas terméket vagy az kiürült palackot helyezzük el szelektív gyűjtőszigeten, hogy újból termék válhasson belőle!

« vissza