Mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal?

Hulladékból termék kiállítás – hulladekboltermek.hu
Hulladékból termék kiállítás – okoviz.hu

A hulladékgyűjtő szigetekről a hulladékok begyűjtése többféle módon történhet, attól függően, hogy az egyes szigetek konténerei alul vagy felül ürítésűek.

A fentiek alapján a következő begyűjtési módok alkalmazhatóak:

  • alul ürítős konténerek ürítése darus célgéppel
  • felül ürítős konténerek ürítése hagyományos kukásautóval

Hasznos
Alul ürítős konténerek ürítése darus célgéppel

Ennél a begyűjtési módnál a szelektív gyűjtőkonténerek tartalmát egy daruval rendelkező, fix rekeszes gyűjtőautóba ürítik, így egy rekeszbe csak egyféle hulladékot helyeznek el. A hulladék a szállítójárműben nem kerül tömörítésére, ezért költséghatékonyság szempontjából nem tekinthető gazdaságosnak.


Felül ürítős konténerek ürítése hagyományos kukásautóval

A felül ürítős konténerek hagyományos kukásautókkal is beüríthetőek, mely a fentiekkel szemben költségkímélőbb megoldásnak tekinthető. Az „ÖKOVÍZ” Kft. jelenleg teljes szolgáltatási területén ezzel a módszerrel végzi a szelektív hulladékok begyűjtését.

A gyűjtőszigeteken szelektíven gyűjtött hulladékok az adott begyűjtési napon fajtánként kerülnek begyűjtésre, majd elszállításra. Ez azt jelenti, hogy a lakosok által szelektíven gyűjtött hulladék minden esetben kizárólag fajtánként – azaz papír, műanyag, üveg, fém külön-külön – kerül elszállításra!

A szelektíven gyűjtött hulladék tehát nem kerül összeöntésre, hiszen – ahogy ez a továbbiakban is olvasható lesz – további előkezelésen (pl. válogatáson) kell, hogy átessen ahhoz, hogy újrahasznosítható legyen.

Ami félreértésre adhat okot:

1., A szelektív hulladék begyűjtése hagyományos kukásautóval történik. Ebből kifolyólag a szelektív hulladék begyűjtését végző kukásautó könnyen összekeverhető a háztartási vegyes hulladék begyűjtést végző kukásautóval.

2., A konténerbe, ha veszélyes vagy egyéb szennyező anyag kerül, akkor annak tartalmát újrahasznosítani már nem lehet. A válogató személyzet egészség károsítását minden esetben ki kell zárni, ezért ezt a háztartási vegyes hulladékkal együtt kell begyűjteni!

A fentiek alapján is látható, hogy a szelektíven gyűjtött papír, műanyag, üveg és fém hulladék, fajtánként, külön kerül begyűjtésre, majd elszállításra.

Ahhoz, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosítható legyen, – azon felül hogy a lakosok elkülönítve gyűjtik – további, a hasznosítást megelőző előkezelés szükséges. Társaságunk a szelektíven begyűjtött hulladékokat fajtánként a ceglédi válogatóműbe szállítja további előkezelés céljából.

HasznosA válogatóműben első lépésként a hulladékok fajtánként történő mérlegelése történik, majd ezt követi a hulladék fajtánként történő átmeneti tárolása az előkezelésig.

Ezután a hulladékok különböző szállítószalagok segítségével jutnak el a válogató kabinig. Amennyiben szükséges, dobrosta segítségével eltávolításra kerülnek a szennyező anyagok.

A következő lépésben – a szállítószalag segítségével – a hulladék egy klimatizált, zaj –és pormentes válogatókabinba kerül, ahol a válogató szalagon kézi erővel történik a hulladék fajtánkénti válogatása (pl. PET palackok szín szerint), a hasznosító igényeinek megfelelően, ugyanakkor eltávolításra kerülnek az idegen anyagok is.

HasznosA kiválogatott, hasznosítható hulladékot a válogató személyek a mellettük lévő aknába dobják, mely a válogató kabin alatti rekeszekbe érkezik. A nem hasznosítható hulladék a szalag végén lévő hulladékgyűjtő konténerbe kerül.HasznosA rekeszekből a válogatott, újrahasznosítható hulladékok egy szállítószalag segítségével a bálázó géphez kerülnek.

Tömörítést követően, az elkészült bálákat a bálatároló csarnokban helyezik el az elszállításig. A bálák költségtakarékosan szállíthatók a feldolgozóhelyre: a papírgyárba, a fémolvasztóba, a műanyag feldolgozó üzembe, ahol hulladékból újra termékek válnak.

Láthatjuk, hogy a hulladékokból kinyert másodnyersanyagok hasznosítása napjainkban egyre nagyobb teret hódító, fontos iparággá fejlődött. A gazdasági előnyök mellett a környezetvédelmi kényszer társadalmunk szükségszerű velejárójává teszi a hulladékok hasznosítását, és ezen belül a lakossági szelektív hulladékgyűjtést is.
Ez a tevékenység csak akkor tud igazán hasznossá és eredményessé válni, ha mindannyian az alkalmazandó gyűjtési formáknak megfelelő módon veszünk rész benne. Ellenkező esetben a gyakran jónak induló szándék is több kárt okozhat, mint hasznot.

„Gyűjtsünk együtt szelektíven”, hogy minél több hulladék válhasson értékké!

« vissza