ÉRDEKESSÉGEK

Mindennapi életünk komoly környezeti problémája a keletkező hulladékok mennyisége és sokfélesége. Mivel a hulladékot mi termeljük, fontos tudni, hogy ezek mennyiségét hogyan csökkenthetjük, milyen lépésekkel járulhatunk hozzá a tiszta és egészséges környezetünk fenntartásához.

Mindannyiunk közös feladata tehát környezetünk tudatos védelme, ezért célunk, hogy mind szélesebb körben ismertessük meg Kedves Ügyfeleinket és Olvasóinkat a háztartásukban keletkező hulladékok helyes gyűjtésével, kezelésével, hasznosításával kapcsolatos gyakorlati ismeretekkel!

Helyzetkép

A fogyasztói társadalom hatása

Az emberi tevékenység eredményeként, a fogyasztói társadalom korában – az élet minden területén – keletkeznek hulladékok. A háztartásainkban főként a megvásárolt termékek elfogyasztása és használata eredményez hulladékot. Ezek előállítása és kereskedelmi forgalomba hozatala is jelentős mennyiségű hulladék képződésével jár. A napjainkban keletkező hulladékok gyűjtése, kezelése, hasznosítása, ártalmatlanítása komplex hulladékgazdálkodási feladat.

Szemét vagy hulladék?

Gyakran összekeverjük ezt a két fogalmat. Nézzük meg, mit jelentenek!

Hulladéknak nevezzük azokat az anyagokat, amelyek keletkezésük helyén (háztartások, szolgáltatás, ipar, mezőgazdaság) haszontalanná váltak, de anyagfajtánként külön kezelve, szelektíven gyűjtve még másodlagos nyersanyagként hasznosíthatóak.

A szemét nem hasznosítható, tehát szelektíven nem gyűjthető, ezért környezetétől elzártan kerül lerakásra a hulladéklerakón.

Tudta-e, hogy Magyarországon évente kb. 3 Gellért-hegynyi hulladék keletkezik?
Ennek a mennyiségnek megközelítőleg 1/3-át lehetne szelektíven gyűjteni, 1/3-át pedig komposztálni.

A fentiek alapján is látható, hogy nem minden hulladék szemét!

Hulladékgazdálkodás – megoldási lehetőségek

HasznosA hulladék keletkezése szorosan az emberi tevékenységhez kötődik. A természet ugyanis hulladékmentesen működik. Ami az egyik élőlény számára hulladék, az a másiknak táplálék. Valamennyi mellék -és bomlásterméknek helye van azokban a körfolyamatokban, amelyek meghatározzák bolygónk arculatát. A társadalomban azonban ez nem így működik. A keletkező hulladék mennyisége eddig nem tapasztalt méreteket öltött, melynek kezelése komoly és összetett feladat.

Az alábbi felsorolásban a pontok egymásutánja egyáltalán nem véletlenszerű. Ha sikerül csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét, akkor sokkal kevesebb hulladékot kell kezelni.

Nézzük meg a lehetséges megoldásokat!

  1. Megelőzés
  2. Újrahasználat
  3. Újrafeldolgozás
  4. Lerakás
  5. Égetés

Megelőzés

A legjobb megoldás az lenne, ha nem is keletkezne hulladék. Ez azt jelenti, hogy átgondolt vásárlással csak azokat a termékeket vásároljuk meg, amelyekre valóban szükségünk van illetve kevesebb csomagolóanyagot tartalmaznak, ezért kisebb környezeti kárt okoznak. Környezetünk védelméért – hulladékok tekintetében – ezzel tehetnénk a legjobbat.

1. Csökkentsük a fogyasztást!

Tudatosan vásároljunk! Csak szükségletünknek megfelelő mennyiségű terméket vásároljunk meg!

2. Javítsuk meg, használjuk újra!

A visszaváltható, környezetbarát, többször használatos csomagolásokat vegyük meg. Vásároljunk utántölthető, nagyobb kiszerelésű termékeket! Javíttassuk meg dolgainkat mielőtt újat vennénk! Amire nincs szükségünk, „adjuk oda” másoknak! (bolhapiac, használt cikk boltok, jótékonysági adományok)

3. Vásároljunk újrahasznosított termékeket!

Ezzel ösztönözhetjük a piacot ezen termékek gyártására, forgalmazására! Így takarékoskodhatunk Földünk nyersanyag és energiakészletével! Óvjuk meg bolygónkat a felesleges környezeti ártalmaktól. (talaj-, víz-, levegőszennyezéstől, élőhelyek, élőlények pusztulásától)

Újrahasználat

HasznosA terméknek az eredeti célra való ismételt felhasználása az újrahasználat. Ez esetben az adott terméket, csomagolást – átalakítás nélkül – újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. Jó példa újrahasználatra az újratöltés, amikor az italcsomagolásnál az üveg visszaváltható, majd újratöltésre kerül. Ezt a folyamatot kb. 40 alkalommal lehet megismételni.

1 betétdíjas üveg használata tehát kb. 40 azonos térfogatú PET-palack használatát váltja ki!

HasznosTermészetesen újrahasználat az is, amikor nagyanyáink nyomdokába lépve saját főzésű lekvárt, szörpöt töltünk nyaranta a kiürült üvegekbe. A piaci kistermelők egy része is szívesen fogadja a visszavitt üvegeket (pl. mézet árulnak benne). Jó lenne, ha a befőttes üvegeket is vissza lehetne váltani. (A befőttes üvegek visszaváltása 1992-ben szűnt meg.)


Érdekességek

A világ hét „szemétcsodája” 1. Az első csoda – a Csendes-óceánon, – San Francisco és Hawaii-szigetek között félúton lebegő, zömében műanyag palackokból álló szemétsziget, amelynek kiterjedése nagyjából akkora, mint a Kárpát-medence. Az óceáni áramlások gyűjtik össze erre a területre a szárazföldről és a hajók rakományából kikerülő szemetet. Egy kutató beszámolója szerint egy hétig hajózott a szemétsziget között, ahol a horizontól-horizontig mindent szemét borított.
Forrás: www.humusz.hu