Hasznos tudnivalók

A vízmérő leolvasása

VízóraA jelenleg használatban levő vízmérő órák így néznek ki.

A vízmérő leolvasása egyszerű, mivel a számok az elfogyasztott víz mennyiségét mutatják köbméterben, a kismutatók által jelzett tized, század stb. értékeknek pedig a számlázás tekintetében nincs jelentőségük.

Ha minden vízvételi hely zárva, akkor a vízáramlást jelző kerék mozdulatlan. Ha ebben az esetben mégis forog, akkor szivárgás van a rendszerben!

Mérőóra állás bejelentése

« vissza az oldal tetjére

Meddig hitelesek a vízmérők, mit kell tenni, ha lejár a hitelesítési időszak?

A bekötési vízmérőknek 4 év, a mellékvízmérőknek 8 év a hitelesítési időszakuk, ami a mérésügyi törvény alapján az esedékes év december 31.-én jár le. A hitelesítés évének utolsó három száma a vízmérő plombáján található. A hitelesítési időszak lejártát követően a vízmérőcsere kötelező. Ezt munkatársaink végzik el. A vízmérő épségérő a tulajdonosnak kell gondoskodnia.

Főmérő és Mellékmérő

« vissza az oldal tetjére

Mi a szerepe a vízmérőn lévő plombáknak, és miért kellenek a műanyag záró gyűrűk?

A vízmérőüveget rögzítő fedélgyűrűt és a vízmérőházat plombazsinór köti össze, melyet fém plomba zár le annak érdekében, hogy a vízmérőt illetéktelenül ne lehessen szétszedni.

A vízmérők beszerelésekor a mérő bemenő végén lévő “hollander” csavarokra műanyag záró gyűrűt helyezünk, amely számozott és szigorúan nyilvántartott. Ezeket a gyűrűket sérülés nélkül lehetetlen leszedni, és azt a célt szolgálják, hogy a vízmérőt ne lehessen illetéktelenül kiiktatni, illetve megfordítani.

« vissza az oldal tetjére

Aknák fagy elleni védelme

A hideg téli időszak kapcsán felhívjuk a figyelmet arra, hogy nagyon fontos az aknák fagy elleni védelme. Az aknafedél jól záródó fémfedél legyen, mert a fából összetákolt fedelek nem védenek megfelelően a fagy ellen. Ha szükséges, akkor le kell takarni. Az aknában más tárgyak tárolása tilos.

« vissza az oldal tetjére

Műanyag akna

Bekötéseknél lehetőség van vízzáró műanyagakna választására. Magas talajvízállású helyeken ez nagyon előnyös. Így nem kell betonozni, a kiásott gödörbe azonnal belehelyezhető a henger alakú, kész műanyag akna.

« vissza az oldal tetjére

A kerti kifolyók téliesítése

A víztelenítő főcsapot ütközésig kell elzárni, a felső csapot pedig nyitva kell hagyni, hogy a víztelenítés megtörténhessen. A víztelenítő főcsap részleges elzárása szivárgást eredményezhet.

« vissza az oldal tetjére

Értékes csapvíz

Napjainkban egyre divatosabb a palackozott ásványvizek fogyasztása. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen a víz, egészségünk érdekében valóban fontos hogy jó minőségű ivóvizet fogyasszunk.

Ahhoz, hogy a víz élvezhető legyen, oldott anyagok jelenléte is szükséges (K, Ca, Mg stb.). Szervezetünknek szüksége van ásványi anyagokra, de azt zömében nem a vízből veszi fel, főleg a szerves ásványi anyagok hasznosulnak a testünkben. Tehát elsősorban az ételekből vesszük fel az ásványi anyagokat. Ezzel együtt persze élettanilag nagyon fontos, hogy megfelelő kémiai és biológiai minőségű vizet vegyünk magunkhoz!

A palackozott vizek némelyike nem sokkal, vagy egyáltalán nem jobb minőségű, mint az ivóvíz hálózaton otthonainkba kerülő csapvíz. Ezért érdemes elgondolkodnunk arról, hogy megéri-e drága pénzen vizet vennünk az élelmiszer boltokban.

Az ingatlanon belüli ivóvíz vezetékek az ingatlantulajdonos tulajdonában vannak, cseréjük a felhasználó kötelessége. Mindenkinek elsősorban azt javasoljuk, hogy az ingatlanon belüli ivóvíz hálózatot – ha elavult – cserélje ki korszerű vezetékekre. A nem megfelelő állapotú belsővezetékeknek egészségügyi kockázatai lehetnek. Ha házi ivóvíz rendszerük – akárcsak részben – ólomvezetékből készült, azt tanácsoljuk, több órás pangási idő után a csap megnyitása után csak alapos kiengedést követően igyanak a vezetékes vízből. A kiengedett vizet fogják fel és használják egyéb háztartási célra. A házi víztisztító berendezések alkalmazásának is lehetnek kockázatai. Részletekért keresse illetékes kollégánkat.

2-300 méter mélységből nyerjük az ivóvizet, melyet a 195 km hosszúságú ceglédi ivóvízhálózaton keresztül juttatunk el tisztelt fogyasztóinkhoz.

Tájékoztatásul bemutatjuk az általunk biztosított vezetékes ivóvíz vízminőségi értékeit

Komponens mg/l
Ammónium 0,36
Bromoform <0,0007
Kalcium 33,9
Kálium 1,3
Klorid 5
Kloroform <0,0004
KOI 0,8
Magnézium 21,9
Mangán 0,038
Nátrium 65
Nitrát <1,0
Nitrit 0,1
Összes keménység 100
pH 7,98
Szulfát 40
Vas 0,116
Alumínium <0,02
Antimon <0,001
Arzén 0,006
Higany <0,0003
Nikkel <0,002
Ólom <0,001

« vissza az oldal tetjére

« vissza